Saturday, November 28, 2020

Neti kasutatavus

Kasutatavus - inglise keeles "usability", näitab seda, kui lihtsasti kasutatav ning õpitav on käesolev teenus või toode. IT kontekstis on selle mõiste laialt kasutusse toonud Jakob Nielsen ning on sõnastanud ka selle viis põhipunkti: õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, vead ja rahulolu.

Kuidas saaks seda mõistet internetile rakendada? Toon paar näidet.

Esimeseks on interneti tõhusus, ehk siis kui kiiresti saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud, kui neti kasutamine on selgeks õpitud. Kui rääkida pangakontoga seotud tehnguitest, siis enne internetti pidid panka minema, ootama järjekorras ja siis teenindajaga omad muresid lahendama.  Tänapäeval aga logid netipanka sisse ja saad kõike mugavalt ja kiirelt kodus tehtud - kas siis limiidi tõstmine, uue kaardi tellimine ja nii edasi.

Teiseks on interneti vead ehk veakindlus - kui palju kasutaja interneti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada. Internetimaastik võib tunduda lõputult suurena ning iga lehekülg ei pruugi olla nii kasutajasõbralik, kui arvad. Üks vale klõps tundmatule lingile võib kõige hullemini lõppeda nii, et sinu arvutile laekub viirus, mis hakkab sinu vara kallal käima. Kas lõhub sinu arvuti ära, salvestab su paroole või müüb edasi sinu isiklikku infot teistele kahtlastele teenustele. Statistiliselt juhtub seda aga vähe, eriti siis, kui mõtlemata linkidele klikkimist väldid - aga me kõik oleme kuulnud neid õudusjutte seoses sellega, mis internetis hooletuse tõttu juhtuda võib.

No comments:

Post a Comment

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat