Sunday, November 15, 2020

Kuidas saada häkkeriks - arvustus

Eric Steven Raymond on Ameerika tarkvara arendaja, avatud lähtekoodi toetaja ning "Kuidas saada häkkeriks" teose autor. Olles viimast hiljuti läbi lugenud, mõtlesin panna paar arvamust siia kirja.

Esimene asi, mis silma jäi, oli teose ülesehitus - lihtne, loogiline ja lihtsasti seeditav uuele lugejale. Lehekülje lõppu on lisatud ka põhjalik korduma kippuvate küsimuste list, mis aitab võimalikke segadusekohti lahendada.

Üks esimesi asju, mida mainitakse, on see, et häkkeril ja kräkkeril on suur vahe sees. Siin tekkis mul küsimus, et kas tõesti saab seda asja nii must-valgena võtta? Teine asi oli see, et tekst jättis mulje, et kräkkeriks saamine on äärepealt võimatu saavutus. Kuidagi negatiivne algus how-to teosele.

Järgmisena seletab tekst väga hästi, mis on häkkerliku suhtumise viis põhipunkti. Mulle meeldis, kuidas lõpus tehti selgeks, et autoritaarsel isikul häkkerina asja ei ole. "Suhtumine ei asenda kompetentsi" on tõetera, mida saab põhimõtteliselt kõikjal rakendada ja ma loodan, et see jääb võimalikult paljudel kõrva taha.

Samamoodi viite punki jaotatud tekst on ka häkkeri põhioskuste kohta, kust saad teada, millistest programmeerimiskeeltest on kõige mõtekam alustada ja millistest esialgu eemal hoida. Mis mulle eriti ei meeldinud, oli see, kuidas autor surus Linuxi operatsioonisüsteemi kasutama. Ma mõistan, et sellel on mitmed boonused MacOS ja Windowsi süteemide üle, aga ma arvan, et Linuxile üleminek ei ole kohustuslik samm. Tekstist jäi justkui mulje, et kui kasutad Windowsi, siis sinust ei ole võimalik saada tõeline häkker. Inglise keele oskuse tähtsust on rõhutatud mitmeid kordi ning on tehtud ka karm võrdlus - kui korrektselt kirjutada ei oska, siis suure tõenäosusega saab sellega teha järeldusi ka sinu intelligentsuse kohta.

Viimane viie punkti tekst on häkkerikultuuri staatuse kohta, mis räägib põhiliselt eetikast ning õpetab sulle, kuidas olla häkkerite kogukonna eeskujulik liige ja aidata sellel areneda.

Minu lemmik osa tekstist on see, kus tehakse vahet "nerdil" ja "geekil". Sain hea ettekujutuse mõlemast ning oskan nüüd nende seas vahet teha.

Lõpetuseks on väike lõik, mis õpetab, et tõeline häkker ei ole eputaja sorti inimene - "Häkkeritel on pikk mälu - võib kuluda aastaid, enne kui su varajased "ämbrid" andeks antakse."

Kokkuvõtteks oli see meeldiv lugemine, mis sisaldas nii fakte kui ka julgelt esitatud arvamusi väga kogenud autori poolt. Soovitan huvilistel pilgu peale visata.


Kasutatud materjal:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_S._Raymond

http://www.kakupesa.net/hacker/


No comments:

Post a Comment

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat