Thursday, December 17, 2020

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat

 "Me oleme Tesla. Me muudame maailma. Me oleme valmis kõike ümber mõtlema."

Tesla on kõrgtehnoloogiline firma, mis ehitab elektriautosid, kui te siis veel ei tea. Arvatavasti olete ka kuulnud nimest Elon Musk ja tema omapärasest iseloomust - omadus, mida paljud peavad Tesla ja teiste firmade saavutuste põhjuseks. Nii nagu teistel firmadel, on Teslal ka oma töötaja käsiraamat - nimeks: "The Anti-Handbook Handbook".

Peale läbi lugemist saan öelda, et tegu ei ole sinu tavalise firmadokumendiga. Sellel puudub ettevõtlik formaalsus, vaid pigem koosneb see ausalt välja toodud nõuetest ja soovidest, mis on arusaadavas ning inimlikus vormis kirjutatud. "Kui sa otsid traditsioonilist käsiraamatut, mis oleks täidetud eeskirjade ja reeglitega, siis sa seda siit ei leia. Eeskirjad ja reeglid näitavad sulle, kus asub miinimum - nad näitavad sulle kui halvasti sa võid töötada enne kui sind firmast välja visatakse. Meie sellised ei ole."

Dokument kajastab mitmeid standardeid, mida Tesla kõrgel tasemel nõuab - usaldus, suhtlemine, töö vastutused, eesmärgid ja tagasiside, turvalisus, kohalolek, hilinemine, haiguspäevad, puhkused, puudumistest teada andmine, väline töökoht, rumalad asjad ning lõbu. Kõikidest ma ei hakka rääkima, aga ma toon välja need, mis silma paistsid.

"Puudumistest teada andmine - meie eeldus teatamata puudumise puhul on see, et sa oled tolvan." Ei, see ei ole minu poolt ümber sõnastatud, nii ongi ametlikus dokumendis kirjas.

"Hilinemine - sa oled hiljaks jäänud! Asi, mida kooliõpilastele öeldakse. Siin ei ole tegu kooliga. Ole õigel ajal kohal, valmis tööd alustama nii nagu kokku lepitud. Liiklusummikutesse jäädakse kinni, aga mitte igal esmaspäeval jalgpalli hooajal."

"Rumalad asjad - kui sa arvad, et sa oled seda sorti inimene, kes teeks asju, mida leiaks mõne rumalate tegude nimekirjast, siis tee meile kõigile teene ja lahku nüüd."

Minu arust selline lähenemine on parem ning uuele töötajale vastuvõetavam, kui tavaline hall ja ametlik firmajutt. Vaatamata sellest, et dokument on väikese naljasoonega kirjutatud, ei kaota too oma kasulikkust ega muutu umbmääraseks. Nagu näha, Tesla on teinud suuri edusamme ja plaanib samas, kui mitte paremas hoos ka jätkata. Mine tea, võib-olla see oli tänu sellele mõtteviisile, mida see dokument kajastab. Minu arust võiksid teised firmad eeskuju võtta.


"The Tesla Anti-Handbook Handbook":

https://www.scribd.com/document/446927426/Tesla-Anti-Handbook-Handbook#from_embed?campaign=SkimbitLtd&ad_group=35871X943606Xcf8671a46cffd2dc5cf66ba856f30033&keyword=660149026&source=hp_affiliate&medium=affiliate


No comments:

Post a Comment

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat