Saturday, November 7, 2020

Heal liidril mitu nime

Igas edukas ettevõttes on firma omanik teistele eeskujuks. Sellel ei ole aga kindlat malli, vaid seda saab teha mitmel viisil. Siin on kuus erinevat juhi rolli, mis sobivad ka IT-firmadele: Juht, teavitaja/suhtleja, treener/juhendaja, mentor/õpetaja, aregnumootor, ülemus.

Kõikidest ma näited tooma ei hakka, kuid kahte näidet ma siiski toon:

Juht - juhil peab olema selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda, ning ta peab suutma „vedada” sinna kogu meeskonna.

Jeff Bezos - tõenäoliselt olete sellest nimest juba kuulnud, tegemist on maailma rikkaima inimese ning Amazoni loojaga. Et sellise tasemini jõuda, on tema rakendanud juhi rolli. Temale on absoluutselt iga arv ning näitaja oluline - tihti hoides töötajate nimesid arvutusabelites ning tehes administratiivseid otsusi puhtalt andmete põhjal. Osad firma omanikud meelega jagavad oma töökohustusi abilistele, eriti siis, kui firma saavutab märkimisväärse suuruse. Jeff Bezos aga tahab igast otsusest osa võtta ning kõik, mis firmas toimub, käib läbi tema. Jeff Bezos kasutab terminit töö ja elu "harmooniat" ja mitte "tasakaalu", kuna tema usub, et tasakaal vihjab sellele, et kui sul on üht, siis sul ei saa olla teist.

mentor/õpetaja  – ideaalis tuleneb juhi autoriteet mitte tema ametikohast, vaid teadmistest ja isiksuseomadustest.

Reshma Saujani - USA advokaat, poliitik ning Girls Who Can Code rajaja. Tegemist on mittetulundusühinguga, mille eesmärgiks on vähendada soolist ebavõrdsust IT valdkonnas. 2014 aasta detsembriks olid üle 3000 tudengi läbinud selle programmi ning üle 95% läksid hiljem ülikooli magistriõppele. Tegemist on õpetaja sorti rolliga, kuna tegu on empaatilise inimesega, kes on ise oma elus ebameeldivaid kogemusi üle elanud. Oma edukust kasutab Reshma selle peale ära, et aidata neid, kes satuvad samade kogemuste ja probleemide otsa.


https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos

https://en.wikipedia.org/wiki/Reshma_Saujani

https://en.wikipedia.org/wiki/Girls_Who_Code

No comments:

Post a Comment

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat