Monday, September 28, 2020

Wikipedia ja selle kolossaalne edukus

Eile tekkis mul ürpis jabur küsimus - mis oli enne Wikipediat? Ausalt öeldes ma ei mäletagi, millal ma esimest korda seda lehekülge avastasin. Pikemalt mõtlemata oli mu esimene vastus paberkandjal entsüklopeediad, näiteks Eesti Entsüklopeedia ja Encyclopedia Britannica. Siis hakkasin mõtlema, et see üleminek elektroonilisele andmekogumile ei saanud ju nii must-valge olla.

Põnev fakt - enne Wikipediat olid juba mitmed virtuaalsed entsüklopeediad olemas: Interpedia (1993-1994), The Distributed Encyclopedia (1997-1998), Everything 2 (1998-), h2g2 (1999-), The Info Network (2000-2003) ja Nupedia (2000-2003).

Milles peitub siis Wikipedia edukus? Teiste virtuaalsete entsüklopeediate probleem oli see, et need vältisid traditsioonilise entsüklopeedia formaadi ja üritasid läheneda teise nurga alt. Wikipedia aga sai oma toetajaid sellest, et nad ei hakkanud midagi uut leiutama, vaid jätsid vanad kombed paika. Inimesed, kes olid enne paberkandjal entsüklopeediatega töötanud, ei pidanud Wikipedia kasutamiseks oma varasematest teadmistest ümber õppima. Teine hea põhjus on see, et Wikipedia pakkus madalaid osalemishindu ja rõhutas sellele, et lehe sisu ja teave oli kõigi omand.

Tänasega on ingliskeelses Wikipeedias üle kuue miljoni artikli ja sellele lisandub keskmiselt 600 uut artiklit päevas ning aktiivseid kasutajaid on 130,000.


Kasutatud materjal:

https://www.niemanlab.org/2011/10/the-contribution-conundrum-why-did-wikipedia-succeed-while-other-encyclopedias-failed/

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Statistics

No comments:

Post a Comment

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat