Sunday, September 20, 2020

Interneti mõju tehnoloogiale

Väga lihtne on alahinnata World Wide Webi kasutuselevõtu tähtsust inimkonna arengule. Paljud inimesed ei mäleta ning nooremad võib-olla isegi ei tea asjadest nagu telefoniraamatud, helikassetid ja VHS. Siiamaani mäletan valusalt, kuidas ma kogemata lindistasin üle oma lemmikmultika kasseti. Nüüdseks on muusika ja filmid kolinud streaming programmidele ning asutuste telefoninumbreid leiad Mapsiga kiiresti. "Vanal" ja "vananenud" on aga oluline vahe sees - mõned seadmed või tehnoloogiad, mida tänapäeval kasutame, on tegelikult üpris eakad.


Faksiaparaat


Faks ehk facsimile on tehnoloogia, mis pärineb 19ndast sajandist. Alexander Bain leiutas esimese masina aastal 1846 - eksperimentaalne toode sai kahe sünkroniseeritud pendliga skanneerida teksti ühe rea kaupa. Masin sai ka pilte kopeerida, aga need olid üpris halva kvaliteediga.

19nda ja 20nda sajandi jooksul tegi facsimile tehnoloogia suuri arengusamme, aga mis meid huvitab, on 1980. aastal loodud ITU G3 Facsimile'i standard. See standard aitas suuresti kaasa faksiaparaatide ülemaailmse kasutuselevõtu. Nende abil sai kiirel ja lihtsal viisil dokumente, illustratsioone, kirju ja pilte saata. Suurem osa firmadest tänapäeval kasutavad põhiliselt internetti selliste toimingute jaoks, aga see ei tähenda, et faksiaparaate ei kasutata: riikides, kus digiallkirjade süsteemi ei ole veel rakendatud, kasutatakse faksi, et allkirjastatud dokumente saata. Veel üks põhjus on see, et logograafilised märgid on lihtsam käsitsi kirjutada, kui arvutis. Seega faksi kasutatakse Jaapanis, Hiinas ja Koreas veel väga palju.

3D faksimine on suhteliselt uus ja nišš tehnoloogia - üks kasutustest on kunsti digitaalne säilitamine, näiteks selle abil on skanneeritud Michelangelo marmorkujusid ja muid ajaloolisi kunstiteoseid.


Flopikettad

Üks kuulus tööriist, mis ei ole aga tehnoloogia arengule nii hästi vastu pidanud, on flopiketas (või siis salvestamise ikoon minu väikese venna sõnul). 60ndate lõpus leiutatud andmekandja koosneb magnetkettast ja õrnast plastmassist ümbrisega. Esimese flopiketta maht oli tervelt 80 kB!

Aastatega muutusid kettad väiksemaks ja maht suurenes - flopikettad olid 40+ aastat arvutimaailmas põhiline välismälu formaat. CD-ROMi kasutuselevõtt 90ndate lõpus aga näitas, et ketastel oli aeg minna. Tänapäeval flopikettaid enam ei kasutata ning inimesed, kellel on need veel alles, hoiavad neid mälestusena või kollektsiooni jaoks.


Kasutatud materjal:

https://faxauthority.com/fax-history/

https://faxauthority.com/why-is-faxing-still-used/

https://geekandsundry.com/the-history-of-the-floppy-disk/

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Floppy_disk_2009_G1.jpg

https://ichef.bbci.co.uk/news/936/cpsprodpb/10CDE/production/_104703886_gettyimages-1024483326.jpg

No comments:

Post a Comment

Tesla "anti-käsiraamat" käsiraamat